-
آرشیو :
نسخه بهار 1403
-
کد پذیرش :
12842
-
موضوع :
حقوق کیفری
-
نویسنده/گان :
| نويد معتمدآريا، امير اسماعيلی، فاطمه نظرپور
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
امروزه به دلیل رشد و تکامل جوامع از مصادیق جرم کلاهبرداری که ممکن است در عرصههای اجتماعی و تعاملهای مختلف روزمره صورت بگیرد، کلاهبرداری در امور ملکی و ثبتی میباشد. این جرم در ثبت اسناد و املاک یک موضوع گسترده است که از مراحل مختلف فرآیند ثبت و مالکیت ملکیت تا معاملات مالی و اقدامات مالکیت ملکی را در بر میگیرد. این جرم به معنای استفاده نادرست یا غیرقانونی از اطلاعات یا مدارک ثبتی، مانند اسناد رسمی به منظور کلاهبرداری یا تقلب در معاملات مالی یا ملکی است که معمولاً با هدف کسب سود غیرقانونی یا انحراف از وظایف قانونی صورت میگیرد. ویژگی خاص جرم کلاهبرداری ثبتی که آن را از جرم عمومی متمایز میکند، این است که این جرم در ارتباط مستقیم با ثبت رسمی اسناد و املاک بوده و از جرایم رایج فضای مجازی و فضای حقیقی است که از طریق ثبت متقلبانه صورت میگیرد و منجر به سرقت مال دیگری میشود. بنابراین جرم کلاهبرداری در امور ثبتی شامل هرگونه فریب، تقلب یا استفاده از اطلاعات دروغین یا مدارک تقلبی در فرآیندهای ثبتی است که هدف آن کسب منافع مالی یا حقوقی غیرقانونی میباشد و در زمینههای مختلفی از جمله معاملات ملکی، امور مالی، معاملات تجاری و غیره انجام میشود.
-
لیست منابع :
1) اردبیلی، محمدعلی (1402)، حقوق جزای عمومی، ج1، چ73، تهران: انتشارات میزان.
2) اباذری فومشی، منصور (1394) قانون ثبت اسناد و املاک در نظم حقوقي کنوني، چ2، تهران: انتشارات خرسندی.
3) احمدی، احمد (1387) جرايم ثبتي: علل و راهكارهاي پيشگيرانه در پرتو تدابير دستگاه قضايي، فصلنامه مطالعات پيشگيري از جرم، سال سوم، شماره 9.
4) احمدینیا، امرالله و همکاران (1401) پیشگیري نوین از جرائم ثبتی همگرا با سیاست کیفري بر اقتصاد از منظر فقه و حقوق، فصلنامه مطالعات فقه اقتصادي، دوره چهارم، شماره اول.
5) بایزیدی، ادریس (1390)، کلاهبرداری در امور ثبتی در حقوق کیفری ایران، پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری.
6) توسلی، علی (1390) کارکرد قضایی حقوق ثبت، ماهنامه کانون وکلا، سال 53، شماره 122.
7) تقی زاده، سروستانی، منصور (1391)، بررسی جرایم در حکم کلاهبرداری در امور ثبتی، پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی.
8) حاجیانی، علی (1384)، جرائم ثبتی "اسناد و املاک" در حقوق کیفری ایران، چ1، تهران: انتشارات شروع.
9) خراسانی، محمد و شهسواری، سجاد (1402) مطالعه تطبیقی جرائم ثبتی در سیاست جنایی ایران و روسیه با تأکید بر جعل و کلاهبرداری، مجله بينالمللی پژوهش ملل، دوره هشتم، شماره 87.
10) ساجدی، حسین و همکاران (1400)، مطالعه تطبیقی جرایم ثبتی جعل و کلاهبرداری در نظام حقوقی ایران و کامنلا، فصلنامه علمی مطالعات بينالمللی پليس، دوره دوازدهم، شماره 47.
11) ساکی، بهروز و میرخلیلی، سید محمود (1396) تدابیر پیشگیری وضعی در قلمرو جرائم ثبتی، فصلنامه علمی- پژوهشی علوم اجتماعی، دوره 11، ویژهنامه پیشگیری از جرم و حقوق.
12) ساکی، بهروز و همکاران (1399) رعایت اصول اخلاقی کاربرد فناوری اطلاعات در پیشگیری وضعی از جرایم ثبتی، فصلنامه پژوهشهای اخلاقی، سال یازدهم، شماره یک.
13) شیخ زاده، رامین (1395) جرائم ثبت اسناد و املاک در نظام کیفری ایران، پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز.
14) شیخ زاده، رامین (1395) جرائم ثبت اسناد و املاک در نظام کیفری ایران، پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز.
15) صانعی، پرویز (1377)، حقوق جزای عمومی، ج2، چ4، تهران: انتشارات گنج دانش.
16) عبادیپور، لطیف (1383) مسئولیت انتظامي کارکنان دفاتر اسناد رسمي، مجله کانون وکلا، سال47، دوره2، شماره54.
17) عرب میستانی، حسین (1391) جرائم ثبتی اسناد و املاک در حقوق کیفری ایران و انگلیس، پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشگاه پیام نور تهران جنوب.
18) گلدوزیان، ایرج (1392) حقوق جزای اختصاصي، ج1، چ21، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
19) گلدوزیان، ایرج و همکاران (1399)، جرم زایی در قوانین و مقررات ثبتی از طریق اعتبار بخشیدن به اسناد عادی، پژوهشنامه حقوق فارس، دوره سوم، شماره ششم.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
کلاهبرداری ثبتی، جرایم ثبتی، ثبت متقلبانه، تقاضانامه ثبتی. معاملات ملکی.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 35-45
-
دانلود فایل
( 1.63 MB )