-
آرشیو :
نسخه پاییز 1402
-
کد پذیرش :
12827
-
موضوع :
حقوق جزا
-
نویسنده/گان :
| زهرا نظری
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
یکی از حوزههای مهم سوءاستفاده از کودکان، بهرهکشی از نیروی کار آنان است و یکی از دلایل مهمی که آمار کودکان کار بسیار کمتر از میزان واقعی برآورد میشود، این است که پدیده کار کودک، جنبههای پنهان بسیار زیادی دارد و این امر به عنوان یکی از مهمترین معضلات و آسیبهای اجتماعی مطرح میشود که به شدت، حقوق کودکان را در بهره مندی از رشد هماهنگ و همه جانبه، تحصیل و آموزش و پرورش، تفریح و سرگرمی، سلامت جسمی روانی اجتماعی، کرامت و هویت انسانی تهدید میکند. کودکان زیادی در سراسر کشور به علت شرایط بد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به کار در بیرون منزل اشتغال دارند. این کودکان گاهی دچار خشونت و آزار جسمی، جنسی و عاطفی از سمت خانواده و یا جامعه میشوند. آمارهای رسمی و حداقلی موجود، از وضعیت اشتغال کودکان در ایران فارغ از عدم جامعیت یا انطباق آن با واقعیتهای اجتماعی نشان میدهد موضوع کودک کار در کشور، واقعیتی غیرقابل انکار، روبه رشد و هشداردهنده است. این کودکان به عنوان نیروی کار مطیع، بیادعا و ارزان قیمت، با ابعاد میلیونی در بخشهای رسمی و غیررسمی اقتصاد شهر و روستا، به بدترین اشکال توسط کارفرمایان یا والدین خود مورد سوءاستفاده یا بهرهکشی قرار میگیرند. استراتژیهای قانونگذار ایران نیز با توجه ضعف قوانین و مقررات کیفری، از یک طرف و ناتوانی ضمانت اجرای قوانین از طرف دیگر، این واقعیت را نشان میدهد، به طوری که جرم انگاری مواردی از بهره کشی مانند قاچاق کودکان و یا خارج شدن گروهی از مشاغل مانند کارگاههایی با اعضای کمتر از پنج نفر از موارد شمول قانون کار و به دنبال آن عدم دسترسی و بازرسی کارگاههای خانوادگی و کوچک بیش از پیش کودکان را در معرض سوءاستفاده قرار داده و این امر منجر شده که قوانین کنونی به طور مطلوب و مناسب نتواند مانع جدی از بهره کشی علیه کودکان شود.
-
لیست منابع :
1) پویان، مجید و صفی جهانشایی، الهام (1392)، آسیب شناسی کار کودکان در آثار هوشنگ مرادی کرمانی، مجله پژوهش های ادبی و بلاغی، سال اول، شماره 4.
2) دبستانی رفسنجانی، علیرضا (1401)، سوء استفاده از کودکان در جرایم از دیدگاه داخلی و بینالمللی، فصلنامه رهیافتهای نوین در مطالعات اسلامی، دوره چهارم، شماره یازدهم.
3) زارع شاه آبادی، اکبر و همکاران (1388)، نقش خانواده نابسامان بر پدیده کودکان کار (مطالعه موردی: استان یزد)، مجله انتظام اجتماعی، شماره 3.
4) سعادتمند، محمد و قناد، فاطمه (1395) تشکیلات قضایی و آیین دادرسی کیفری ناظر بر افعال بزهکار و نوجوانان ، مجله تحقیقات جدید در علوم انسانی، سال سوم، شماره 13.
5) عباسپور ایکدر، نازنین و ناصربخت، سحر (1400)، سوء استفاده از کودکان کار و چالشهای آن، مجله بینالمللی پژوهش ملل، دوره ششم، شماره 65.
6) قاسم زاده، فاطمه (1382)، کودکان خیابانی در تهران. فصلنامه علمی پژوهشی رفاه اجتماعی، سال دوم، شماره 7.
7) محسنی، رضاعلی (1384)، بزهکازی و بزه دیدگی کودکان کار خیابانی و راهکارهای پیشگیری، ماهنامه دادرسی، سال نهم، شماره 53.
8) مدنی، سعید و همکاران (1383)، کودک آزاری در ایران، چ1، تهران: شرکت نشر اکنون.
9) میلانی، علیرضا و عبدی، الهام (1395)، تأثیر کار کودک در بزهکاری اطفال، مجله مطالعات علوم اجتماعی، دوره2، شماره1.
10) نجفی توانا، علی (1384)، نا بهنجاری و بزهکاری اطفال و نوجوانان: از دیدگاه جرمشناسی، مقررات داخلی و اسناد بینالمللی، چ1، تهران: سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور، راه تربیت.
11) نوبهار، رحیم و صفاری، فاطمه (1396)، بايستههاي جرمانگاري براي حمايت از كودكان خياباني، مجله پژوهشنامه حقوق کیفری، سال هشتم، شماره دوم.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
کودکان کار، بزهکاری، بزه دیدگی، جرم انگاری، بهرهکشی کودکان.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 69-81
-
دانلود فایل
( 1.90 MB )