-
آرشیو :
نسخه بهار 1403
-
کد پذیرش :
12843
-
موضوع :
سایر شاخه های فقه و حقوق
-
نویسنده/گان :
| مهسا محمودی، فاطمه السادات عظیمی دخت شورکی، سمیه علیقلی زاده دراباد
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
در سالهای اخیر علی رغم تلاش پزشکان و مدیران بخش بهداشت و درمان، بروز جرایم و تخلفات پزشکی، بخشی قابل توجهی از دعاوی مطروحه در محاکم قضایی را به خود اختصاص داده و رعایت موازین فنی و علمی در اقدامات تشخیصی و درمانی مهمترین معیاری است که در بررسی شکایات پزشکی مورد استفاده محاکم قضایی و هیأتهای انتظامی قرار میگیرد. در قصور و تخلفات حرفهای رشته پزشکی و نحوه رسیدگی به آن و مقررات قضایی و انتظامی، مراجع متعددی شامل دادسرا و سازمانهای پزشکی قانونی و نظام پزشکی و ... موظف به رسیدگی هستند. نظام پزشکی به عنوان یک جامعه صنفی اصول و قواعدی را پیشبینی کرده که تخلف از آنها مرتکب را در معرض تخلفات انتظامی و مجازاتهای راجع به آن قرار خواهد داد. روش انجام تحقیق؛ توصیفی- تحلیلی و به صورت کتابخانهای نگارش شده است. در نهایت خواهیم یافت با توجه به نوآوریهایی که در زمینه مسائل پزشکی و تخصصی شدن این امر، به وجود آمده قوانین جدید در این راستا احساس میشود، به طوری که در حوزه پزشکی گاهی فقدان یا ناکارآمد بودن قوانین سبب تضییع حقوق بیماران میشود. لذا شایسته است قانونگذار با تصویب قوانین جدید در این حوزه خلاءهای قانونی را تکمیل نماید. به نظر میرسد بهبود روابط پزشك با بیمار، رعایت اخلاقی پزشکی، تعدیل روابط مالی پزشك و بیمار، افزایش مهارتهای علمی و فنی در فرآیندهای تشخیصی و درمانی، ارتقای تجهیزات مراکز درمانی، میتواند در کاهش وقوع این جرایم و تخلفات نقش مؤثری داشته باشد.
-
لیست منابع :
1) اسدی، محمد و صابر، محمود (1401) کاربرد ساز و کارهای ترمیمی در جرائم پزشکی، مجله حقوق پزشکی، دوره شانزدهم، شماره 57.
2) جودکی، حسین و همکاران (1389) بررسي قوانين مرتبط با رسيدگي به تخلفات پزشکي در ايران، مجله علمي پزشكي قانوني، دوره 16، شماره 3.
3) دارایی، محمد هادی (1395)، عناوین سقوط ضمان پزشک در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بررسی فقهی و حقوقی، فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی، سال چهارم، شماره 14.
4) رهگشا، امیر حسین و همکاران (1401) روند رسیدگی به دعاوی جرایم و تخلفات پزشکی و مراجع صالح در نظام کیفری ایران و استرالیا با تأکید بر رویه قضایی، مجله جامعه شناسی سیاسی ایران، سال پنجم، شماره12.
5) سعيدي پور، بهمن و نادری، قباد (1399) جرایم پزشکی در حقوق کيفري ایران، مجله علمی فقه، حقوق و علوم جزا، شماره 16.
6) شهسواری منصور و همکاران (1401) مجازات تعزیری در جرائم غیر عمدی با تأکید بر جرائم پزشکی در پرتو مصلحت و منفعت عمومی، مجله حقوق پزشکی، دوره شانزدهم، شماره 57.
7) عباسی، محمود (1394) حقوق انتظامی پزشكی، ج5، چ1، تهران: انتشارات حقوقی.
8) کریمی، عباس و همکاران (1389) جرايم پزشكي از راه دور ناشي از سلامت الكترونيكي، مجله حقوق پزشکی، سال چهارم، شماره 14.
9) نجفی توانا، علی و ميلكي، ایوب (1390) رويكرد سياست جنايي ايران در قبال جرايم پزشكي، فصلنامه حقوق پزشكي، سال پنجم، شماره 17.
10) نوری رومنان، فاطمه و همکاران (1401) سیاست جنایی ایران در قبال جرایم و تخلفات پزشکی، فصلنامه دانش انتظامی سمنان، دوره دوازدهم، شماره 44.
11) الهی منش، محمدرضا (1393) حقوق کیفری و تخلفات پزشکی، چ3، تهران: انتشارات مجد.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
جرایم پزشکی، تخلفات پزشکی، تقصیر، جبران خسارت، پیشگیری.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 1-14
-
دانلود فایل
( 2.02 MB )