-
آرشیو :
نسخه پاییز 1402
-
کد پذیرش :
12831
-
موضوع :
سایر شاخه های فقه و حقوق
-
نویسنده/گان :
| رضا حسن نژاد عمرانی
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
در نظام حقوق اداري ایران مسأله مربوط به اخلاق و انضباط اداری به عنوان یکی از مهمترین مبانی دستگاههاي اداري دولت و همچنین سازمانهاي دیگر مورد توجه قرار گرفته است. انضباط اداری رکن مهم، اثرگذار و تعیین کننده رفتار کارکنان در سازمان است و از سویی دیگر اخلاق کار اسلامی که برگرفته از رهنمودهای پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار و از همه مهمتر قرآن میباشد نیز از جمله متغیرهای مهم تعیین کننده انضباط اداری است. بر این اساس بین اخلاق اسلامی کار و انضباط اداری رابطه مستقیم وجود دارد. به عبارت دیگر، در هر سازمانی، چنانچه مفاهیم اخلاق اسلامی کار پایهگذاری شده باشد، به همان نسبت انضباط اداری نیز در آن سازمانها قابل مشاهده است. بنابراین اخلاق به عنوان مکمل قانون و مقررات در صورتی که در سطح سازمان اداری ترویج شود میتواند در پیشگیری از فساد اداری مؤثر واقع شود و سازمانها نقش کلیدی در ایجاد بروز رفتارهای اخلاقی کارکنان در سطح سازمانی دارند و میتوانند در این سطح از رفتار کارکنان (رفتار سازمانی)، نحوه رفتار کارکنان را اصلاح و بهبود بخشند. هر قدر که سازمانها بتوانند با گسترش اخلاق در سطح سازمان و تقویت رفتارهای اخلاقی و تبدیل آن یک فرهنگ عمومی موفق عمل کنند، میتوانند از بروز فساد اداری پیشگیری یا آن را به حداقل برسانند. اصول مهم اخلاقی متعددی مانند: اصل کرامت، برابری و عدالت و ... در نظام اداری مغفول واقع شده که میتواند بیعدالتی و نابرابری را به دنبال داشته باشد و منجر به نارضایتی افراد جامعه گردد و این دیدگاه که انضباط اداری ضرورتاً تغییر و اصلاح رفتار و عملکرد کارکنان را باید به دنبال داشته باشد، امروزه مبنای دستورالعملهای انضباطی و تنظیم مقررات را تشکیل میدهد.
-
لیست منابع :
1) درویشی، بابک و مددکار حق جو، مهناز (1393)، اصول و مبانی تحقق انضباط اداری در نظام حقوقی ایران، فصلنامه حقوق اداری، سال اول، شماره 3.
2) دلشاد تهرانی، مصطفی (1379)، ارباب امانت: اخلاق اداری در نهجالبلاغه، چ6، تهران: انتشارات دریا.
3) سید جوادین، سیدرضا و اسماعیل پور، حسن (1391)، مبانی و کاربردهای مدیریت منابع انسانی و امور کارکنان، چ6، تهران: انتشارات نگاه دانش.
4) قراملکی، احدفرامرز (1387)، درآمدی بر اخلاق حرفهای،چ1، تهران: سرآمد (وابسته به مؤسسه مطالعات بهروری منابع انسانی)
5) قربان زاده، وجه¬الله و کریمان، مریم (1388)، عوامل درون سازمانی مؤثر بر اخلاق کاری کارکنان، مجله پژوهشهای مدیریت منابع انسانی، شماره4.
6) هداونی، مهدی و مشهدی، علی (1390) اصول حقوقی اداری، چ1، تهران: انتشارات خرسندی.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
اخلاق اداری، انضباط اداری، سازمان اداری، دیوان عدالت اداری، کارمندان.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 1-12
-
دانلود فایل
( 1.97 MB )