-
آرشیو :
نسخه پاییز 1400 - جلد اول
-
کد پذیرش :
12761
-
موضوع :
معارف اسلامی
-
نویسنده/گان :
سید سجاد خالوئی تفتی، آذر علی نژاد
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
امروزه مفاهيمي همچون مالكيت و تصرف در روابط اجتماعي مورد شناسايي قرار گرفته و قانونگذار به تبع شارع بر رعايت حق مالكيت افراد تأكيد داشته است. مبناي دعاوي تصرف عدواني جلوگيري از احقاق حق شخصي جهت حفظ نظم جامعه ميباشد و یکی از تمهیدات قانونی که در جهت حفظ و حمایت از اموال به شمار میرود، پیشبینی دعاوی رفع تصرف عدوانی حقوقی و کیفری است. این دعاوی به دلایل مختلف حجم وسیعی از پروندههای دادگستری را به خود اختصاص دادهاند. فرد میتواند از طریق حقوقی یا کیفری اقدام کند و باید با توجه به ادله اثباتی خود یکی از این دو راه را انتخاب کند تا از اتلاف وقت خود و مراجع قضایی بکاهد. خصوصیات بارز دعوای تصرف عدوانی این است که در این دعوا به ماهیت حق رسیدگی نمیشود و رسیدگی به ماهیت در این نوع دعوا از موارد تخلف قضایی محسوب میشود. در این دعوا رابطه مستقیم بین متصرف سابق و لاحق باید مستقیم باشد، به طوری که خوانده باید بیواسطه و مستقیماً مال را از تصرف شاکی خارج سازد. با وجود شایع بودن دعوای تصرف عدوانی، رویههای یکسانی به خصوص در بعد کیفری این موضوع در دادگاهها مشاهده نمیشود و هنوز هم در زمینههایی میان مراجع و قضات اختلاف وجود دارد.
-
لیست منابع :
ابهری، حمید و اکبری، مریم (1390)، «آیین دادرسی مربوط به دعاوی تصرف عدوانی»، مجله علمی پژوهشی حقوق خصوصی، دوره هشتم، شماره 2.
اکبری، مریم (1389)، «دعوای تصرف عدوانی در امور حقوقی»، پایاننامه کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه مازندران.
جعفری لنگرودی، محمدجعفر (1382)، ترمینولوژی حقوق، چ13، تهران: انتشارات گنج دانش.
حبیبزاده، محمد جعفر و کوهی اصفهانی، کاظم (1391)، «بررسی و تحلیل ارکان جرم تصرف عدوانی در حقوق ایران»، فصلنامه حقوق، مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دوره 42، شماره4.
حیاتی، علی عباس و هادی، حامد (1387)، «مبانی دعوای رفع تصرف عدوانی در حقوق ایران (مطالعه تطبیقی در فقه امامیه و حقوق فرانسه)»، فصلنامه معارف اسلامی و حقوق، پژوهشنامه حقوق اسلامی، سال نهم، شماره 2.
خدادی، ابوالقاسم (1399)، «واكاوي جرايم سه گانه (تصرف عدواني، مزاحمت و ممانعت از حق) در پرتو تفاسير پراكنده محاكم دادگستري»، مجله پژوهشهاي حقوق جزا و جرمشناسي، شمارة 16.
خدری، صالح (1398)، «ضابطه تشخیص دعاوي تصرف با تحلیل و نقدي بر یک رأي»، فصلنامه قضاوت، شماره 97.
رضایی، علی (1398)، «نقش مالکیت در تحقق تصرف عدوانی»، فصلنامه رأي: مطالعات آراي قضایی، شماره 26.
زراعت، عباس (1379)، شرح قانون مجازات اسلامی، ج2، چ3، تهران: نشر فیض.
شریف، علی اصغر (1347)، مظاهر تصرف عدوانی و مزاحمت، ج1، چ3، تهران: انتشارات تابان.
شیرزاد اصفهانی، الهام (1392)، «مقایسه دعوای تصرف عدوانی مواد 158 تا 177 قانون آیین دادرسی مدنی و جرم تصرف عدوانی»، پایاننامه کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشگاه علامه طباطبایی.
صدرزاده افشار، سید محسن (1380)، آیین دادرسی مدنی و بازرگانی، چ1، تهران: انتشارات جهاد دانشگاهی.
طیرانیان، غلامرضا (1387)، دعاوی تصرف، چ3، تهران: انتشارات گنج دانش.
محمدینیا، امید و شمشیری، علیرضا و آقاپور، علی (1400)، «تصرف عدوانی در نظم حقوقی کیفری ایران با تأکید بر پیشگیری از ارتکاب جرم»، فصلنامه علمی مطالعات پیشگیری از ارتکاب جرم، دوره شانزدهم، شماره 59.
مدنی، سید جلالالدین (1382)، آیین دادرسی مدنی، ج1، چ1، تهران: انتشارات پایدار.
موسوی، سید محمود (1396)، «بررسی ارتباط و تضادهای دعوای خلع ید با دعوای تصرف عدوانی»، فصلنامه پژوهش در فقه و حقوق، شماره 6.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
دعوا، تصرف عدوانی، مالکیت، اموال غیرمنقول، سوءنیت.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 86-98
-
دانلود فایل
( 327.67 KB )